Wisky wil wel heel erg graag naar buiten, daarom nu maar een snel verhaaltje van een heel kort Mortelbezoekje maar dat toch weer de moeite waard was. In het Clubhuis van BDL schreef ik: 

"Sorry ff eikes gebakken en geconsumeerd :)

Ik was pas laat in De Mortel (bijna half twaalf) en ik moest uiterlijk om twaalf uur weer weg, dus een lange visite was het niet. Niemand op het veldje. Verrekijker thuis op de kast, dus erg beperkt in de observatie mogelijkheden.

Johan kwam met zijn hond nog even langs en samen zagen we opeens de kamikazeduif zitten. Even daarvoor was een van de valken even op het rooster geweest en die zat ondertussen op de vertrouwde lamp onder de ringen. (Jarenlang was dat PA zijn vaste stekkie). De valk keek steeds omhoog en zal door de roosters van de ringen heen de duif hebben gezien (of gehoord?) die daar nietsvermoedend langs de nestkast zat. (Opm: technisch is dat onmogelijk want de valk kan wel door de roosters kijken, maar daardoor niet op de rand van de vierde ring, het moet dus "gehoord" zijn)

Opeens vloog VM(???) op en maakte een wijdse boog om de toren. De duif trapte er in en verliet de veilige ring. De valk zat er meteen bij en vlak langs de toren had hij/zij de duif bijna te pakken (bijna zeker wel geraakt). Daarna nog een tweede poging die was echt mis en bij de derde poging gaf de valk het op en kon de duif ontkomen. Verder was er weinig te zien, mede ook door de beperking van "hulpmiddelen". Vreemd genoeg geen Piet en geen Gerrit."

(Opm: dankzij de observatie in BDL Onderzoek door Geeske dat VV op dat tijdstip op de eitjes lag, was het dus zeker VM die achter de duif aan ging)

 

Aanvulling: er stopte een eindje achter ons een niet zo heel jonge maar wel ruime auto in de berm met een wat ouder stel. De kofferbak ging open en daaruit werden twee tuinstoelen en een uitklapbaar tafeltje gehaald. Beiden hebben heerlijk van de natuur en een goed boek zitten genieten. Of hen iets bekend is van het openbaar toegankelijk spottersveldje een vijftig meter verderop is mij niet duidelijk geworden, ook niet of zij weten van de slechtvalken op de toren

 

Helaas heb ik het zo druk dat zelfs het in elkaar gieten van een 1 april grap er dit jaar niet in zit. 

 

 

De agent en de ontiegelijke sukkel

"Ontiegelijke sukkel", dat had de titel van mijn tweede bezoekje aan de Morteltoren van vandaag moeten gaan heten, ware het niet dat een agent me toch wel iets heel bijzonders vertelde.

Laat ik beginnen met het begin. 

Ik zit thuis en kan me niet zo best concentreren op wat werk waar ik mee bezig ben. Het is dan beter om er maar even mee te stoppen dan verder te gaan en allerlei verborgen foutjes te gaan maken die me later dan weer opbreken. Ik moet nog even naar de apotheek en zal dan gelijk doorrijden naar De Mortel. De verrekijker wordt van de kast gepakt en de camera in het tasje gedaan. Weg is Kuiko.

Wanneer ik even later op de Hemelsbleekweg rij, zie ik een politieauto bij het spottersveldje staan. Op het spottersveldje staat een fietser te praten met de agent. Ik loop het veldje op en gooi mijn jas op de tafel. Het is warm in de auto. Een van de heren (ik ken hem als van het IVN uit Bakel) wijst naar mij en zegt: "die is hier ook regelmatig."

Ik zie dat een van de valken in de antenne zit en wil meteen een plaatje schieten. Het lijkt mij de vrouw, zegt de agent. Die kennelijk wel wat weet van de valken. Ik zie een boodschap op mijn display. "Wat... een ... ontiegelijke ... sukkel ... ben ... ik", mijn toon is zelfverwijtend en dat met recht. Ik heb mijn camera keurig ingepakt, maar mijn hd-kaartje in mijn PC laten zitten, en aangezien ik dat onlangs ook al een keer deed, heb ik nu twee kaartjes thuis laten liggen. (Gelukkig heb ik nog een derde kaartje wel bij me)

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig waarom de IVN-er mij aanwijst, ik denk meteen aan het gevalletje met de drone dat onlangs speelde en iets zegt me, dat de komst van de agent daar mee te maken heeft. Wanneer de IVN-er ons groet en verder fietst, vraag ik er naar aan de agent.

"U bent inderdaad wel goed op de hoogte", antwoordt hij op mijn vraag. Na een korte aarzeling vervolgt hij: "ja, dat verhaal is mij bekend, maar het zit ietsje anders in elkaar als dat je denkt". Nu ben ik pas nieuwsgierig geworden, mijn ogen trekken de woorden haast uit de mond van de diender. "Hoezo dan?"

Deze man is een paar keer met zijn drone bij de toren geweest. Overdag om de boel te verkennen en gevoel te krijgen bij de omgeving en in de avond is hij teruggeweest om een meting te doen. Groter worden mijn ogen. "Meting?" "Inderdaad". En nu volgt een verhaal ...

Vanavond start een grote oefening waaraan de Nederlandse, Belgische en Duitse luchtmacht mee doen. Het is een avondoefening die bijna een week duurt en deze heeft de toepasselijke naam "Combined Night Strike". De hele week zal voormalige vliegbasis De Peel 'snachts aangevallen gaan worden. Nu hebben de Nederlandse en Duise luchtmachtplioten een of ander filter aan hun helm dat de Belgen niet hebben. Hierdoor kunnen de belgische F16 piloten last krijgen van te sterk infrarood licht. De man met de drone was van de luchtmacht en heeft met de drone een meting gedaan van de lichtsterkte van de cams. Dat was dus gewoon in opdracht van het leger!

Het slechte nieuws is dat de meting heeft opgeleverd dat het licht snachts te fel is, waardoor de komende week het infrarood uit moet. Maar, om daar bij te kunnen, zou Bert op de ring moeten en dat is nu verboden. Daarom moeten de cams softwarematig uitgezet worden en zullen we de komende avonden / nachten geen beeld meer hebben. Dit gaat vanavond om tien uur al in!

Ik hoor het verhaal aan en vraag waarom de agent daar van op de hoogte is. De man lacht en zegt dat hij behalve agent in zijn vrije tijd betrokken is bij de slechtvalken in heel zuid-nederland en daarom op de hoogte is gesteld. Weet VWG dat dan ook? "Ja, die zullen dat toch ook te horen hebben gekregen".

 

 

 

Mooiste van 2016

P1090886.jpg
P1090892.jpg
P1100211.jpg
P1100216.jpg
P1100269.jpg
P1100463.jpg
P1100487.jpg
P1100698.jpg
P1100749.jpg
P1100889.jpg
P1110053.jpg
P1110107.jpg
P1110111.jpg
P1110147.jpg
P1110158.jpg
P1110696.jpg
P1110732.jpg
P1110779.jpg
P1120203.jpg
P1120430.jpg
P1120624.jpg
P1130054.jpg
P1130296.jpg
P1130321.jpg
P1130470.jpg
P1130577.jpg
P1130701.jpg
P1130783.jpg
P1130906.jpg
P1130922.jpg
P1140261.jpg
previous arrow
next arrow